Vad kostar det att dö? Och hur mycket skulle du ha råd att betala om en närstående släkting gick bort?
Dessvärre är det många som har svårt att betala sina älskades begravningar – någonting som har blivit ett stort problem, och det kan bero på var i Sverige du bor. Ska det vara
så?

Det är kostsamt att dö. Tyvärr. Det skriver man i bland annat denna artikel från Sveriges Television. Så här står det:

Trots att det är en mycket stor utgift för de anhöriga, finns det i dag en nedärvd skamkänsla att diskutera kostnader i samband med en begravning. Idag kostar en genomsnittlig begravning runt 25 000 kronor, med begravningsbyråernas ofta saltade kostnader för till exempel administration och kista.

Många i Sörmland tar hjälp av kommunen

Och så är det. Det finns inte mycket en kan göra åt saken. Sedan är det olika kostnader för begravning
beroende på var i landet du bor. Sök efter en begravningsbyrå Karlstad så märker du snart att skillnaden kontra hur det är i huvudstaden, kan skilja sig. Det är sorgligt. En begravning bör inte kosta allt för mycket, detta oavsett var man bor. I till exempel Sörmland är det många som inte har råd med begravning, och varje år är det många som söker hjälp via kommunen för att begravningen ska bli av. Det är ju verkligen en skam att det kan vara så – för alla förtjänar att ta farväl av den man älskar. Vad som är lösningen är svårt att säga, men kanske får man försöka hålla ner kostnaden och anordna en ganska simpel begravning. För det går faktiskt att få ner kostnaden för begravningen. Till exempel kan du få ner den till 10 000 kronor om du ordnar en enkel begravning, det menar i alla fall ekonomen Bodil Hallin. Mer om detta i detta inslag från Sveriges Radio.