Vad är meningen med livet, hur mycket godis klarar ett barn att äta eller varför finns ondska. Ja, att filosofera över livet är fantastiskt, men vad filosoferar barn om?

994934-statues-of-socrates-and-apollo-in-athensLivet, döden och kärleken är det stora frågorna som vi allt för ofta försöker besvara och finna en mening med – både när vi har medgång men ofta i motgångar. Att filosofera över pengar och ekonomi kan man nog lägga på vuxenvärldens tankar och vi har tidigare skrivit om huruvida man bör låna eller inte låna pengar, vilket visar på att man har tankar kring allt och allt kan bli filosofiskt. Lika så är det när det kommer till barn och barns tankar, då är det verkligen bara fantasin som sätter gränserna.

Filosoficafé, för tänkande barn

För femte året i rad öppnar nu Södra teaters upp sitt filosoficafé. för barn mellan 9 och 15 år. Där sitter man i en ring och finular över både små och stora frågor, och ofta handlar det om döden, om djur och inte minst om universum som verkar locka oss oavsett ålder. Vad mycket handlar om är att man ska utveckla sitt tänkande och även inte vara rädd för att tänka och formulera sina frågor. New Age är ett återkommande tema och kan det handla om hur vi människor nu verkar behandla vår jord?

Att låta barn spinna vidare på sina tankar och uppmuntra leder till att de blir starkare individer som står fast vid sina åsikter och kanske är det de som kommer forma vår jord till rätta i framtiden innan vi lyckats knåda sönder den?