Somliga förknippar barnasinnet med något negativt – omogenhet, naivitet eller brist på erfarenhet. I själva verket mår vi människor som bäst när vi har ett öppet och aktivt sinne, vilket lätt försvinner när ungdomens dagar passerat. Det finns förstås en mängd olika sätt att hålla barnasinnet vid liv, och här följer ett par tips på vägen.

För den som jobbar med barn är det inte så svårt att lära sig uppskatta deras lekfullhet och upptäckarglädje, och du lär dig också att akta de sidorna av dig själv. Ett aktivt barnasinne handlar dock inte bara om förhållningssätt utan kan också involvera mer konkreta och fysiska aktiviteter. Det kan tyckas konstigt att exempelvis åka elscooter som vuxen, men det är ett effektivt och lustfyllt sätt att roa sitt inre barn.

Håll dig aktiv

Synen på barndomen har förändrats med tiden, och de äldre generationerna fick inte alls samma tid att just vara barn på det sätt som 80-talisterna och följande generationer har fått. Aktiviteter som förknippas med ungdomen är fortfarande fritt fram för vuxna att roa sig med. Elscootrar, skateboards och BMX-cyklar är saker som de yngre kan tyckas ha monopol på, men även du som vuxen kan och bör testa på det själv. Med en bra hjälm och rätt skydd kan elscootern bli ett bra komplement till andra transportmedel i vardagen. Du slipper trängseln i kollektivtrafiken, och får en bra dos av frisk luft om du väljer att ta elscootern till jobbet.

Våga tänka annorlunda

Barnboksförfattaren Lennart Hellsing berättar i en artikel om sin strävan efter att skapa livsglädje. Han arbetar aktivt för att bevara sitt barnasinne, och menar att det hjälper att ibland försöka tänka tvärtom. Genom att bryta rutiner och våga utmana dig själv och dina egna åsikter kan du värna om ditt barnasinne. En annan som påtalar vikten av kreativt tänkande är professorn och forskaren Bengt Johannisson. Han menar att ett strängt planeringstänk sätter stopp för de nyskapande idéer som ditt barnasinne annars kan erbjuda. Du kan främja både kropp och själv genom att ta tillvara på ditt barnasinne, och ge det utrymme. Kom ihåg: ”Vi slutar inte leka för att vi blir gamla, vi blir gamla för att vi slutar leka” – som George Bernard Shaw sa en gång.